Over akoestiek labels & onze formule

Hoe krijgt een product een akoestiek label? In deze blog vertellen we je er alles over!

Akoestiekbeheersing is erop gericht om de geluidsreflecties binnen een ruimte te reguleren. Voor de verbetering van de akoestiek zal er een product met een absorberend vermogen moeten worden aangebracht in de desbetreffende ruimte. Maar hoe kies je welk product? We helpen je op weg met onze akoestiek labels.

We beoordelen op vier categorieën die opgeteld worden. Dit is de formule:

Absorptiewaarde + akoestisch oppervlakte + duurzaamheid + prijs-kwaliteitverhouding

Uit deze formule rolt een score waar een label aan is gehangen. Zo maken we heel duidelijk inzichtelijk wat de kwaliteit is. Immers, een product met een lagere absorptiewaarde is niet per definitie een ongeschikt product. Van andere producten is soms simpelweg meer nodig om tot het zelfde resultaat te komen.

1

 Absorptiewaarde


De mate van absorptie wordt gemeten in een speciale testruimte. Uit die meting rolt vervolgens een waarde, weergegeven in een grafiek, die we de absorptiewaarde noemen. Deze waarde loopt van A tot en met E. Meestal zit deze grafiek weggestopt ergens in de kleine lettertjes.

– Producten met een waarde A of B heeft drie punten in de categorie Absorptiewaarde.
– Producten met een lage B, C of een hoge D krijgen 2 punten
– Vanzelfsprekend krijgen producten met een waarde D of E slechts 1 punt.

2

Akoestische Oppervlakte

Akoestische producten zijn in werking, naast de absorptiewaarde, ook te beoordelen op het akoestisch oppervlakte dat zij hebben. Hoe groter het oppervlakte is, hoe meer geluidsreflecties zij kunnen opvangen. Omdat dit net zo van essentieel belang is als de absorptiewaarde, beoordelen we deze in een aparte categorie.

– Producten met absorptiewaarde van C of D krijgen met een extra groot oppervlakte 3 punten

– Wandpanelen of plafondpanelen die direct tegen het plafond zijn bevestigd hebben slechts aan één zijde absorptie vermogen. Scheidingswanden, zwevende panelen en verlichting hebben daarom een grote akoestisch oppervlakte.

– Sommige producten hebben slechts een heel dunne laag absorberend materiaal. Dit zie je terug in de ontvangen punten.

3

Duurzaamheid

Een groen productieproces, materialen die gerecycled kunnen worden, vervangbare onderdelen en de levensduur van een product; enorm belangrijk. Daarom belonen we écht groene producten graag met 3 punten.

4

Prijs-kwaliteitverhouding

De bovenstaande categorieën dragen natuurlijk bij aan de prijs-kwaliteitverhouding maar ook de afwerking van producten, de praktische bruikbaarheid en de optionele keuzes zoals stoffen, kleuren, bevestigingen en een heleboel andere opties verdienen punten.

Je hebt de stilte zelf in de hand

Met de juiste akoestische oplossingen beïnvloed je zelf je ruimte. Zo verandert een lawaaiig kantoor in een serene werkplek. Akoestische producten kies je nu makkelijk uit met behulp van Akoestiek Label