Hoe kun je akoestiek verbeteren? 4 praktische tips

Je huiskamer, kantoor of restaurant ziet er oogverblindend uit, maar zodra je praat kom je terecht in een wervelwind aan echo’s. De akoestiek is verschrikkelijk! Een gesprek voeren is onmogelijk, het stressniveau schiet omhoog en concentreren wordt lastig. Gelukkig is akoestiek verbeteren niet zo ingewikkeld. Met deze praktische tips creëer je zo rust in je ruimte.

Zo werkt akoestiek

De ene ruimte galmt meer dan de andere. Zo klinkt je stem in de badkamer alle kanten op, terwijl je daar in een slaapkamer waar vloerbedekking ligt geen last van hebt. Hoe geluiden klinken, hangt vooral af van de grootte van de ruimte en de materialen die gebruikt zijn. Harde materialen weerkaatsen geluid, terwijl zachte materialen het juist absorberen. Alleen al met die gegevens kun je akoestiek gemakkelijk verbeteren.

Tip 1: splits de ruimte op

In een grote ruimte heb je sneller last van een echo. Splits je ruimte dus op en creëer verschillende hoekjes. Hierdoor breekt het geluid en is de akoestiek al snel een stuk beter. Hoe je dat gemakkelijk kunt doen? Zet een kamerscherm neer, maak een afscheiding met een grote kast of kies voor akoestische scheidingswanden.

Tip 2: gebruik zachte materialen

Terwijl harde, gladde materialen geluid weerkaatsen, absorberen zachte materialen juist geluid. Zorg dus dat je die voldoende gebruikt in je interieur. Hoe je dat doet?

● Leg een groot vloerkleed neer
● Kies voor stoffen meubels
● Hang lange gordijnen op
● Zet grote planten neer
● Hang een wandkleed aan de muur

Tip 3: werk van binnen naar buiten

Wat we daarmee bedoelen? Kijk eerst wat je aan je interieur kunt veranderen, voor je met geluidsisolatie aan de slag gaat. Herrie van spelende kinderen, stadsgeluiden of geluiden van je buren komen veel minder hard binnen als je de akoestiek binnen aanpakt.

Tip 4: gebruik slimme akoestiek-oplossingen

Een andere effectieve oplossing om akoestiek te verbeteren zijn speciale akoestische producten. Vermomd als schilderij, plantenbak, kamerscherm of zelfs stoel verbeteren ze de akoestiek in je ruimte enorm. Hieronder zie je een greep uit de akoestiek-oplossingen die er zijn.

Akoestische panelen hebben de meest kunstzinnige vormen en zijn handig in ruimtes met weinig meubels
● Akoestische plantenbakken
Akoestische verlichting
Akoestische meubels absorberen geluid, zonder dat ze opvallen als akoestiek-oplossing
Akoestische bureauschermen zorgen voor een rustige werkplek waar je ongestoord kunt bellen zonder echo

Advies over akoestiek nodig?

Er zijn mogelijkheden genoeg om je akoestiek te verbeteren. Maar welke akoestiek-oplossing werkt het beste? In zo’n enorm aanbod aan oogstrelende oplossingen is akoestiekadvies meer dan welkom.

Wij helpen je graag aan de juiste akoestiek-oplossing voor in je woning, bedrijfsruimte of restaurant. Maak zelf een geluidsopname voor gratis akoestiekadvies of kies voor een professionele geluidsmeting op jouw locatie.