De voordelen van goede akoestiek

Thuis, op je werk, onderweg of in een openbare ruimte: onze leefomgeving barst van de geluiden. Zingende vogels roepen een blij gevoel op, andere geluiden drijven ons tot waanzin. Harde geluiden of langdurige geluiden kunnen grote invloed op onze gezondheid en comfort hebben. Hoe komt dat en waarom is een goede akoestiek zo belangrijk?

banner_baux

Wat is akoestiek?

Met akoestiek bedoelen we hoe geluid in een ruimte klinkt. Dof en rustig, of hard en galmend. Een ruimte heeft daar grote invloed op. Ben je bijvoorbeeld helemaal kapot na een avond waarop je mensen slecht kon verstaan en waar het omgevingsgeluid heel onrustig was? Dan is de kans groot dat je in een ruimte met een gladde tegelvloer, tegelwanden en een glazen pui stond. Typisch materialen die het geluid terug de ruimte in kaatsen. Wat goede akoestiek is, hangt helemaal af van de ruimte en situatie. Op kantoor verlang je naar stilte, in een restaurant mag best wat (subtiele) gezelligheid te horen zijn.

Waarom we niet van herrie houden.

Een stap terug in de tijd. Waar komt die aversie voor hard geluid toch vandaan? In de oertijd stonden sterke geluiden symbool voor gevaar. We zijn van nature vluchtdieren en moesten vroeger op tijd kunnen vluchten. Onverwacht geluid was vaak de voorbode van een gevaarlijke situatie en daarom reageren we er nog steeds heftig op. Veel geluid is vaak een teken dat je moet uitkijken. Denk maar aan toeterende auto’s of een ambulance met sirene. De rust wordt verstoord en je kunt je moeilijk concentreren.

De invloed van akoestiek

Ongewenst geluid is meer dan alleen vervelend. Het kan grote gevolgen hebben op je comfort, plezier en zelfs gezondheid. Wist je bijvoorbeeld dat een slechte akoestiek in ziekenhuizen de bloeddruk en hartslag van patiënten verhoogt? Wie investeert in een goede akoestiek kiest voor:

1

Betere concentratie en een hogere productiviteit

Of het nu gaat om een ratelende koffiemachine of een luid telefoongesprek: harde achtergrondgeluiden halen je uit je concentratie. Zo wordt een gesprek voeren of een deadline halen wel erg lastig. Met een goede akoestiek heb je meer focus en schiet je productiviteit omhoog. Zo ervaren kantoormedewerkers in een ruimte met een goede akoestiek 48% meer focus en maken ze 10% minder fouten (Sykes, D M., 2004).

2

Betere smaken

Grappig maar waar: de smaak van een gerecht wordt medebepaald door de omgeving. Zo laat wetenschappelijk onderzoek zien dat de akoestiek en muziek in een restaurant niet alleen de sfeer bepaalt, maar ook de proefervaring. Klassieke muziek heeft bijvoorbeeld een positief effect terwijl harde achtergrondgeluiden je eten juist minder laten smaken.

3

Minder stress

Of het nu thuis is, op kantoor of in een klaslokaal: geluidsoverlast veroorzaakt stress. En langdurige stress zorgt er weer voor dat je eerder ziek wordt. Een rustige ruimte zonder nagalm creëert voor rust in je hoofd. Wist je dat het stressniveau op kantoor zelfs met 27% omlaag schiet als je de akoestiek verbetert? (Sykes, D M., 2004).

4

Meer energie

Wie de hele dag in een rumoerige ruimte heeft gestaan, weet dat slecht geluid moe maakt. Je moet harder praten en luisteren kost moeite. Vooral in vergaderruimtes, klaslokalen en gymlokalen is dit een belangrijke factor. Een verbeterde akoestiek maakt praten, je concentreren en luisteren makkelijker. Je voelt je fit en energiek.

Je hebt de stilte zelf in de hand

Met de juiste akoestische oplossingen beïnvloed je zelf je ruimte. Zo verandert een lawaaiig kantoor in een serene werkplek. Akoestische producten hoeven niet opvallend te zijn. Zo bestaan er akoestische lampen of akoestische panelen die bijna de naam kunst verdienen.